jump to navigation

De ce este o greseala sa cumperi sau sa iti faci o casa acum decembrie 13, 2010

Posted by cferseta in diverse.
Tags: , ,
trackback

Foarte multa lume ma intreba de ceva vreme incoace daca e timpul sa ia o casa. Mai mult decat atat, de ceva vreme ma intreb si eu acest lucru. Dar am facut niste calcule si m-am calmat. Cea mai buna varianta acum, pe termen scurt este sa stai cu chirie vs sa dai banii pe casa.

Motivul #1. Criza este DEPARTE de a se fi terminat. Cand unii oameni imi zic ca „Preturile nu au cum sa mai scada, ca deja sunt foarte mici” ma fac sa rad. NU ESTE ABSOLUT NICI UN MOTIV ca preturile sa se opreasca din scadere. Din punct de vedere economic, noi ca tara nu mai avem nici un fel de resurse, decat resurse umane, dar si ele sunt obosite, lucreaza ineficient si ieftin, fara plusvaloare. Nu mai avem resurse minerale, nu mai avem industrii, nu mai avem distributii de curent/gaze/transport, etc… Nu mai avem nimic.

Gradul de optimism este in cadere libera. Daca acum cativa ani am avut cateva motive de optimism (precum rata de 16% pe venit), culminand cu aderarea la UE si vestea ca vor veni miliarde in romania, de acum incolo NU vom avea in viitorul apropiat nici un motiv de optimism macroeconomic. Singurele lucruri care se prefigureaza sunt aderarea la spatiul Schengen si adoptarea euro. Dar intrarea in spatiul Schengen nu are o plusvaloare pentru romani (beneficiul fiind marginal – in loc de 3 minute sa stai la vama sa arati buletinul sa poti sa mergi direct cu 120km la ora dintr-o tara in alta). Si intrarea in zona euro garantat o sa ne iasa pe nas, asa cum le-a iesit si grecilor (intrebati-i cum o duc de cand au trecut de la drahmele lor la euro si o sa va lamuriti)

Mai mult decat atat, in tarile mari si dezvoltate, crizei nu i se intrevede sfarsitul. Si de cand se va termina criza (nu macroeconomica, ci cea sociala) pana cand va ajunge si in romania, va mai trece minim 6 luni pan ala 2 ani. In spania, unde somajul este 20% tinerii cred ca criza se va termina in 10 ani!!! In state, unde somajul este 10% lucrurile sunt grele si acolo.

Ca atare, preturile vor scadea in continuare. In acest moment, singurii din proprietari care NU vand sunt cei care si-au luat teapa si au luat la un pret mai mare decat ce ar putea sa vanda acu. Dar cei care au luat cu 2 lei, nu au probleme sa vanda, dimpotriva, sunt cointeresati. Centrele rezidentiale vin la fiecare targ imobiliar si spun ca „gata, pana aici am scazut. nu se mai poate”. Si la urmatorul vin cu acelasi text si cu preturi cu cateva procente mai mici

Criza e aici pe termen lung. Si de cand se va termina criza in Romania, pana cand se va opri din cadere pretul la imobiliare vor mai trece inca vreo 6 luni. D’aia sunt imobiliare – pentru ca sunt IMOBILE la pret.

Motiv #2. Calculat, este mult mai eficient pe termen scurt sa stai cu chirie.

Sa luam un calcul simplu teoretic si practic. Daca stai cu chirie versus daca iti cumperi un apartament (acelasi tip de apartament)

Sa zicem un apartament de 2 camere.

VARIANTA CHIRIE: Cost total 3000 eur/an
Chiria ar fi 250 eur (aproximativ) pe luna. Pe an inseamna 3000 eur.

VARIANTA CUMPARARE: Cost total 15,500 eur/an
– intervine devalorizarea data de piata. Daca acum apartamentul este 60,000, sunt sanse foarte mari ca peste un an sa fie 50,000 eur. Deci te costa devalorizarea 10,000 eur

– trebuie sa platesti impozit la stat anual: 50 eur

– trebuie sa platesti asigurare la locuinta: 250 eur

– ai costul banilor (daca ai luat credit, tre sa platesti dobanda, daca aveai banii, ii puteai pune in banca si luai dobanda) – sa zicem 7%: 4200 eur

– alte modificari in locuinta: 1000 eur minim

Asta ar fi un calcul sumar. Aici mai pot interveni asa:

– daca ai casa ta, te simti implinit, stapan pe tine, etc
– daca ai chirie, daca nu mai castigi atat de mult, te poti duce cu chirie a doua zi in alta parte, unde e chiria mai ieftina. Si invers. Acum spatiile pe Primaverii la 120+ mp sunt de 1000 eur/luna chirie!!! Moka.
– daca ai casa cu credit, ai presiunea creditului deasupra capului.
– daca stai cu chirie, nu te doare capul daca se sparge o teava de apa, daca ai probleme cu casa, etc. Daca te deranjeaza vecinii, poti pleca a doua zi. Orice problema ai, suni proprietarul.
– in ziua de azi, daca ai bani cash, esti rege. Ai o putere de negociere maxima. Ai plase de siguranta. De ce ai da banii pe ceva care GARANTAT o sa iti scada valoarea? Doar din orgoliu?
– mai exista de uzura imobilului. Peste 1 ani, imobilul tau o sa aiba cu un an mai putin de viata. Poate o sa vrei sa iei un bloc mai nou, cu sanse sa aiba o durata de viata mai mare.

Concluzia este ca pe termen scurt se justifica sa cumperi o locuinta DOAR DACA costurile de achizitie anuale sunt mai mici decat costurile de chirie anuale. Mai bine mai astepti un an si cumperi atunci (vei mai salva niste bani)

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: