jump to navigation

Saracia este o optiune personala noiembrie 16, 2010

Posted by cferseta in diverse.
Tags: , , , , ,
trackback

In 95% din cazuri, saracia este o chestie de optiune personala.

Sunt mai multe cazuri cu care m-am intalnit, de exemplu:

1. ALEGERE –  omul respectiv alege sa fie sarac pentru ca e fericit asa, si bogatiile materiale ii mananca sufletul :). In acest caz bravo lui. Am tot respectul pentru calugarii care se dedica spiritualitatii si nu materialului.

2. BIBILICA –  pe omul respectiv nu il duce capul la mai mult.

3. LENE –  omului ii este lene sa faca ceva ca sa iasa din saracie, dar este invidios pe succesul celorlalti.

4. EVOLUTIE – omul constientizeaza unde este si vrea sa creasca, si atunci, ca un pitbul, centimetru cu centimetru se zbate sa evolueze, sa iasa din starea de saracie in care se afla.

Daca oamenii sunt fericiti cu status quo-ul lor, inseamna ca e ok. Sunt unde vor sa fie. Problema apara cand oamenii (care sunt frustrati ca nu au ceva sau ca nu sunt ceva) NU fac nimic sau NU fac suficient pentru a iesi de unde sunt. Atunci acei oameni sunt frustrati. Si penibili. Si tristi. Depinde din ce punct de vedere te uiti la ei. Majoritatea dintre noi suntem aici

In acest moment miliarde de oameni traiesc cu 1 sub dolar pe zi. Adica nimic. Se poate chema saracie lucie. Cred ca lor li se aplica varianta in care nu ii duce capul. Nu au educatia necesara si nu au determinarea suficienta. Au 1-2 clase, dar vor sa iasa din ghetou.

Dar multi nu accepta sa fie saraci si sa isi planga de mila! No, sir!

Foarte multi, care au determinare, emigreaza (legal sau ilegal) in tarile bogate. Optiunea lor personala este sa NU mai fie saraci.

Altii se apuca de furat, intra in bande, fac escrocherii pe net – din nou, optiunea lor personala este sa NU mai fie saraci.

Altii lucreaza la situri, se angajeaza, evolueaza treptat, lucreaza in 3 locuri odata, se agita, danseaza din buric, trimit sute de cv-uri. Din nou, optiunea lor este sa NU mai fie saraci.

Imi aduc aminte acum multi ani am citit un studiu in care spunea ca oamenii din tarile sarace sunt mai prosti (cu IQ mai mic) decat cei din tarile vestice cel putin dintr-un singur punct de vedere: alimentatia mai echilibrata a celor „bogati”. Intradevar, daca mananci doar faina din napi si rame toata viata ta, creierul nu are cum sa ti se dezvolte la fel ca celorlalti. Este logic (evident ca atunci o gramada de asociatii de egalitate a drepturilor omului au protestat, dar degeaba).

Partea frumoasa este ca cei care vor sa iasa din saracie nu trebuie sa fie genii, cu IQ-uri mai mari de 150, care sa faca ecuatii complicate. Este suficient sa aiba determinare si sa ii duca capul cat de cat, si atunci vor iesi din saracie. Din nou reafirm, saracia este o optiune personala.

OK, dar oamenii care au handicap? Si la ei se aplica aceiasi zicala? Raspunsul meu este: Da. Saracia este si la ei o optiune personala. Si am un singur exemplu. Cel mai ambitios om pe care il cunosc. Iulian Craciun, finul meu, un om de 32 de ani, in scaun cu rotile, de 40 kg, care nu isi poate folosi mainile decat 5% si picioarele deloc, patron la propria firma de it, casatorit, cu o fetita, cu prieteni si familie, care a plecat de jos si a ajuns sus. Da, si la el, iesirea de saracie a fost o chestiune de optiune personala. Si spre deosebire de majoritatea persoanelor cu handicap care sunt deprimate de propriul handicap, el a reusit sa devina ca o stanca. Orice discutie cu el este inspirationala.

Asadar, oricum ai defini saracia (sa castigi 1 eur/zi sau 1000 eur/zi), sa iesi din aceasta stare si sa evoluezi este o optiune personala.

Si un mic filmulet motivational, de incheiere:

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: