jump to navigation

Sclavia globala iulie 8, 2010

Posted by cferseta in diverse.
trackback

Cateva consideratii, pe fuga, despre sclavia globala in care ne adancim pe zi ce trece…

In ultimii ani simtim tot mai acut ca ne apropiem de o alta „paradigm shift”. Sunt prea multe dezechilibre, prea multe excese, prea multe lucruri nesustenabile. Toate tarile din lume (cred cu 2-3 exceptii) traiesc pe datorie si an de an au noi si noi deficite. Statele Unite sunt exemplul cel mai graitor. Aceasta datorie continua care se acumuleaza la un moment dat va rabufni. Un element care concura la acest deznodamant este imbatranirea populatiei, care tocmai ea ar trebui sa produca mai mult, astfel incat datoria sa fie acoperita.

Unele tari acopera o parte din aceste datorii uriase prin tiparnita de bani (cele care au cu ce: gen usa). Acesta este unul din motivele pentru care in ultimii 100 de ani dolarul si-a pierdut peste 95% din valoarea lui!

Toti economistii spun ca show must go on. Ca trebuie sa avem consum, ca sa mearga economia. Corect, consumul face sa se invarta ACEASTA economie.

Ce mi se pare interesant este ca dupa ce indatorarea s-a produs la nivel de indivizi (prin credite personale), indatorarea se produce si la nivel de tari. Si indatorarea desi este facuta in numele dezvoltarii, de cele mai multe ori duce la saracie. Banii se schimba din buzunarul FMI in buzunarul corporatiilor, trecand vremelnic pe la stat, si datoria creste.

Se zice ca o tara dintre toate entitatile globale (companii, persoane, etc) are cele mai mici sanse sa dea faliment. Pentru ca intotdeauna mai are colaterals: munti, campii, resurse naturale, oamenii, taxele, industrii de privatizat, etc.

Si spre deosebire de mafie, care iti cere taxa de protectie, unde mai ai ceva sanse sa scapi si sa nu platesti, statul are de partea lui legea si sistemul coercitiv, care te obliga sa platesti taxele care ti le impune.

Deci, statele lumii usor usor vor creste fiscalitatea asupra rezidentilor lor, deoarece ei vor fi o sursa de acoperire a uriaselor datorii pe care acestea le au. Si atunci, nu va mai fi mare diferenta intre iobagii de acu sute de ani si cetatenii moderni.

Si partea interesanta e ca statele sunt datoarea catre cateva institutii, majoritatea fiind institutii private. 🙂

Comentarii»

1. MGS - iulie 11, 2010

Bine spus. Este doar o chestiune de timp

2. bucovina1349 - iulie 14, 2010

mai sunt si sannse de scapare stai linistit,


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: