jump to navigation

iLogica economica ianuarie 17, 2010

Posted by cferseta in diverse.
Tags: , , ,
trackback

Sunt siderat cat de usor suntem de manipulat ca natiune. Cata ilogica economica este in jurul nostru. Cum lucrurile evidente ni se spun ca nu exista, ca sunt doar in inchipuirea noastra. Cum suntem mintiti.

In acest moment vad isteria pozitiva creata de cursul euro-leu. Vad oamenii fericiti ca euro scade, ca o sa scada sub 4 ron, vad televisiunile care spun ca acum este momentul sa cumparam masini in euro, pentru ca este mic si facem „economii”. Vad peste tot oameni fascinant de optimisti cu privire la cursul de schimb.

E o prostie fara de margini  sa crezi ca valoarea leului creste. Pentru ca nu are cum. Este o crestere conjuncturala, care sigur va fi urmata de o corectie majora!

Romania este aproape ZERO.

  • nu mai avem resurse naturale (toate au fost date de tot sau cesionate pe redevente penibile): petrol, gaze, paduri, marmura, etc
  • nu mai avem industrie. Iar brandurile romanesti cunoscute (Dacia, Arctic, BCR, BRD, Petrom, Romtelecom, etc) toate trimit profiturile afara (so much for „buying romanian”)
  • suntem indatorati ca indivizi (ne-am ipotecat vietile ca disperatii pentru tot felul de credite)
  • suntem indatorati ca natiune, pentru ca cineva a acceptat prosteala FMI-ului si a vrut sa isi asigure niste alegeri linistite
  • nu mai avem forta de munca activa (avem mai multi pensionari decat activi)
  • avem prea multi angajati la stat, care sunt parazitari pentru economie. Insa fiind masa de manevra si fiind incolonati in sindicate au forta de negociere sa ne indatoram si mai mult. O prostie.
  • nu avem creiere economice la conducere.

Ce mai avem:

  • bani de la creierele plecate, capsunari, ciorditori si „producatoare” (care acum si ei sunt stramtorati)
  • bani din exporturi (si guvernul nu stie cum sa ii mai impoziteze pe exportatori)
  • bani in rezerva BNR, care scad rapid.

Eu pariez ca toate prognozele astea superoptimiste sunt praf in ochi, ca leul o sa fie supus unei devalorizati rapide imediat ce vom incepe sa returnam banii fmi.

Romania acum trebuie sa plateasca 1 miliard cash pe luna si valoarea creste continuu. De unde sa iei banii astia?

Si Boc abereaza cand vede 1% crestere economica. Nu are cum. Si acest buget tocmai votat, este unul aberant, bazat pe niste cifre de venituri care nu au cum sa fie atinse.

Comentarii»

1. vbgrup - ianuarie 17, 2010

Corect.Te rog sa-mi permiti sa-l preiau pe siteul meu

2. Un mare cititor - ianuarie 17, 2010

Daca nu creste agricultura si nu scade la macar jumatate numarul angajatilor la stat, nu vad Romania in viitor.

3. Un mare cititor - ianuarie 17, 2010

Corectie: nu o vad bine. 🙂

4. Marian - ianuarie 18, 2010

Salutare, la fel zic si eu.
Am facut o miscare gresita in februarie anu trecut cand am cumparat vro’70k de euroi cand era la 4.33 :((((((….am pierdut ceva dar macar am dormit un an linistit, ca nu mi se duc banii pe apa sambetei peste noapte. De atunci astept sa cumpar ceva, probabil ca o sa ma avant in vara.

Intrebare…daca ar fi sa-ti muti firma, in ce tara te-ai duce?

5. cferseta - ianuarie 18, 2010

@vbgroup – acest post e ok. daca pui link

@un mare cititor – agricultura noastra nu exista, avand in vedere ca importam 80% din ce bagam in stomac si ne luptam cu tepari, subventii pentru importuri, vremea. Noi ca romani avem o imagine idilica despre noi ca fost „granar al europei”, cea ce este o aberatie, pentru ca in afara de cateva exploatatii de sute de hectare (insula mare a brailei, arbitrul, etc) sunt proprietati mici. Ma indoiesc ca vom ajunge prea curand acolo. Iar faptul ca cei de la conducere tot zic de agricultura, ca salvare nationala, este o prostie. Uite-te ce procent au acordat din pib la agricultura + anul asta vor dispare multe subventii. Uite-te si la anul trecut, care a fost un an foarte bun. Productia efectiva a ramas in hambare, pentru ca preturile de engros au fost prea mici

In schimb sunt super de acord cu scaderea la jumate a angajatilor de la stat. Iar nu cred sa se intample decat daca FMI baga pumnul in gura guvernului (asta e singurul avantaj cu fmi-ul)

@marian – cipru, delaware, etc

6. Arhi - ianuarie 18, 2010

insula mann

7. vb - ianuarie 18, 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: