jump to navigation

32% din gospodariile din Ro au broadband decembrie 3, 2009

Posted by cferseta in internet, mobile.
Tags: , , , ,
trackback

Ancom-ul a anuntat cifrele pietei de comunicatii din Romania pentru H1 2009. Aproape toate cifrele sunt pe plus.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii a publicat astazi pe pagina sa de internet Raportul semestrial de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania in prima jumatate a anului 2009. Raportul releva cresteri pe segmentul utilizatorilor de broadband fix si mobil, precum si pentru traficul de voce inregistrat in retelele de telefonie mobila, fata de aceeasi perioada a anului 2008.

Potrivit datelor statistice ce caracterizeaza evolutia pietei de comunicatii in primele sase luni ale anului 2009, telefonia fixa a avut cresteri pe mai multe segmente, continuand tendintele din perioada anterioara. Astfel, numarul total de linii de acces la servicii de telefonie fixa a inregistrat o crestere usoara, de la 5,17 milioane la finalul anului trecut si, respectiv, 4,55 milioane la 30 iunie 2008, la 5,19 milioane la jumatatea acestui an, in conditiile in care numarul total de abonati care utilizeaza aceste linii este in scadere – de la 4,12 milioane, la 31 decembrie 2008, la 4,07 milioane la 30 iunie 2009. Rata de penetrare a telefoniei fixe se mentine la un maxim istoric de 24,1% (+3 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului 2008) la nivel de populatie si 53,7% la nivel de gospodarii (+2,2 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului 2008).

In structura numarului total de linii de acces instalate, raportul dintre categoriile de clienti s-a modificat fata de aceeasi perioada din anul 2008, astfel ca a crescut numarul de linii alocate clientilor persoane juridice (de la 780.000 linii la jumatatea lui 2008 la 1,26 milioane linii in primul semestru al acestui an), in mare parte datorita dezvoltarii segmentului de servicii de telefonie fixa de business de catre operatorii de retele mobile de telefonie.

Traficul total de voce realizat prin intermediul retelelor de telefonie fixe si mobile in primul semestru al anului 2009 a inregistrat un volum de 23,5 miliarde minute, in crestere cu 22% fata de semestrul I 2008. In timp ce traficul de voce efectuat prin intermediul retelelor publice fixe de telefonie a scazut cu 15%, de la 4,6 miliarde de minute in primul semestru al anului 2008 la 3,9 miliarde minute in primul semestru al acestui an, traficul de voce originat (exclusiv roaming) de utilizatorii finali in retelele publice mobile de telefonie din Romania a inregistrat o crestere de aproximativ 34% fata de perioada similara din 2008, ajungand la peste 19,5 miliarde de minute in primul semestru al anului 2009.

In primul semestru al anului 2009, traficul de voce mediu lunar (inclusiv roaming „outbound”) originat de pe o cartela SIM activa a fost de 2 ore si 13 minute, in timp ce durata medie a unui apel de voce originat in retele publice mobile a fost de 2’01’’(2 minute si 1 secunda), in crestere fata de prima jumatate a anului trecut (cand durata medie era de 1’54’’). De asemenea, in prima jumatate a lui 2009, romanii au trimis 3,5 miliarde SMS-uri, un numar aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului precedent (+96%).

Desi numarul de cartele SIM preplatite „active” (de pe care s-a inregistrat trafic in perioada respectiva) a scazut fata de 31 decembrie 2008 cu 0,4%, numarul de cartele SIM pe baza de abonament a avut o crestere usoara, de +0,1%, ceea ce a condus la o crestere a ponderii acestora in totalul cartelelor SIM active (aproape 40% dintre cartelele SIM active sunt pe baza de abonament). Din cei 9,66 milioane utilizatori pe baza de abonament lunar, 70% reprezinta utilizatori persoane fizice.

“Din punct de vedere al consumului si in contextul reducerilor inregistrate in celelalte sectoare ale economiei, evolutia pietei de comunicatii electronice in prima jumatate din 2009 este linistitoare: piata de comunicatii a dat dovada de stabilitate si soliditate, inregistrand cresteri semnificative la nivelul traficului de voce din retelele de telefonie mobila si stagnari sau cresteri usoare in ceea ce priveste numarul de utilizatori de telefonie. Segmentele cu cele mai mari cresteri raman internetul broadband fix si mobil, care ne asteptam de altfel sa creasca si in a doua jumatate a anului”, a explicat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

Segmentul de internet broadband fix a inregistrat o crestere de aproape 6% fata de 31 decembrie 2008, numarul total de conexiuni ajungand la 2,65 milioane, in timp ce rata de penetrare a crescut pana la 12,3% la nivel de populatie, si la 32,1% la nivel de gospodarii. In cadrul conexiunilor in banda larga la puncte fixe se pastreaza trendul continuu crescator in cazul conexiunilor prin cablu UTP/FTP, respectiv prin tehnologie xDSL, acestea reprezentand, la jumatatea anului 2009, 51%, respectiv 28% din numarul total de conexiuni in banda larga la puncte fixe. Totodata, conexiunile broadband la puncte mobile active au inregistrat o crestere importanta, de 59%, ajungand la valoarea de 2,4 milioane, fata de 1,5 milioane la sfarsitul anului 2008. Numarul de locatii cu acces la internet de tip Wi-Fi „hotspot” este de asemenea in crestere, ajungand la aproximativ 1.000 la jumatatea acestui an.

Raportul de date statistice a fost realizat pe baza datelor raportate de catre furnizorii de retele sau servicii de comunicatii electronice autorizati, care au desfasurat activitati comerciale in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2009 si poate fi consultat

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: