jump to navigation

Romani, treceti Prutul! Sau Dunarea. Sau Tisa. februarie 13, 2009

Posted by cferseta in internet.
Tags: , , , , ,
trackback

Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei radea de mine cand ii povesteam de diverse proiecte pe Netul romanesc, prin care sa iei banii de la romanasii nostrii. „Noro, de ce nu iei banii strainilor? Ei AU bani si AU obisnuinta cheltuirii lor online.” Avea/are dreptate.

Oare de ce romanii nu exporta altceva decat forta de munca (indiferent daca este prestata aici sau acolo) si materii prime? Nu suntem capabili? Preferam ce ne e la indemana? Importurile sunt mai usor de facut decat exporturile? Da, pentru ca intotdeauna cunosti mai bine ograda ta proprie (si stii ce se cere) decat alte ograzi.

Pe o piata unde majoritatea actorilor se gandesc cum sa importe si foarte putin pot/stiu/vor sa exporte, parca suntem intr-o economie cu suma fixa: toti ne batem pe aceleasi resurse interne, mult mai putine pe zi ce trece.

Cred ca este timpul sa ne depasim zona de confort si sa ne uitam mai mult la extern. Criza este si la altii, dar oricum sunt mai muuuulti bani ca la noi. Poate/trebuie sa reusim sa luam o parte din ei.

Ma refer in special la proiectele online targetate pentru pietele vestice. Sunt mandru sa stiu romani care fac export prin simplu fapt ca au site-uri si retele de situri prin care vand lucruri strainilor: prin retele de afiliati, situri de software, producatori de content, etc. Oameni care stau cu fundul in Romania si scot bani din lumea intreaga. Softpedia este un exemplu public si de succes. Mai sunt multi altii, pe care as fi incantat sa ii cunosc. Chiar cei care au situri XXX. Frate, contribui in sens pozitiv la deficitul de cont curent? Felicitari! Vreau sa te cunosc si eu, sa te dau exemplu!

Stiu ca foarte multi din acesti exportatori sunt low profile. Nu se baga in OTV-ismele din online-ul romanesc, extrem de nocive. Dar astfel de oameni ar trebui dati exemplu. Si atunci miile de milionari wannabe din internetul romanesc ar avea poate alt azimut!

Cum ar fi ca 50% din webantreprenorii nostrii sa inceapa sa faca dotcomuri? Sa puna content, sa le optimizeze pentru google, sa faca cate o comunitate pentru americani, sa le ia banii? Sa fim o forta reala, ca business.

Poti sa scoti enorm de multi bani din affy, din vanzare directa, chiar si clickurile din adsense sunt mult mai valoroase decat in ro.

Romani, haideti sa trecem Tisa/Dunarea/Prutul. Daca tot stam pe online, haideti sa scoatem bani mai multi din strainatate decat din ro (oricum nu prea sunt bani aici). Nu ar fi frumos sa nu te afecteze foarte mult ce se intampla in Ro, din punct de vedere cashflow? Sa nu trebuiasca sa te tiganesti pentru cativa euroi?

Nu am dreptate?

Eu am un mare respect pentru evrei si tigani, pentru ca sunt natii foarte orientate pe bani, pe rezultate. Cel putin evreii pe online stau foarte bine. Dar asta va fi subiectul altui post.

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: