jump to navigation

Adevarata cadere imobiliara va urma decembrie 22, 2008

Posted by cferseta in imobiliare.
Tags: , , ,
trackback

Am tot urmarit cu interes ce mai zic actorii de pe piata imobiliara, cum ca preturile nu au cum sa mai scada, ca s-a atins minimul. Ha ha. Sigur ca da. Si marmota….

Caderea imobiliara in Romania are 2 faze.

1. Finantarea. Socul initial cauzat de pierderea surselor de finantare a determinat pe proprietari sa nu mai vanda, pentru ca, obisnuiti fiind cu cresteri anuale, acum se vad in fata perspectivei pierderii. Si orgoliul este mult prea mare pentru proprietari, mai ales daca nu sunt presati sa vanda. Majoritatea dintre ei zic:  „de ce sa vand acum, in pierdere? mai bine mai astept, piata va reveni”. Astfel, piata se blocheaza. Proprietarii nu vand, ca sa nu marcheze „pierderea potentiala”. Cumparatorii mai asteapta, pentru ca sigur o sa mai scada….

Aceasta scadere, cauzata de lipsa finantarii, este una minora, in comparatie cu cea care va urma in cateva luni in Romania, cauzata de panica si lupta pentru subzistenta.

2. Somajul. In Romania, procentul celor care detin in proprietate persoanala o casa este cel mai mare din Europa (parca). De ani de zile , proprietarii de case zambeau in sine vazand cu cat le creste averea. De la 10,000 usd un apartament acum 7-8 ani, s-a ajuns la 120,000 eur. Toti proprietarii jubilau. Toti ne vedeam milionari.

Dar acum, in 2009 nu se va mai pune problema de mofturi. Foarte multa lume a luat credite pentru casa in ultima parte a crizei. Acum, in primele luni ale lui 2009 ratele falimentelor vor creste enorm. La fel si rata somajului care estimez ca va depasi lejer 10% pe 2009. Cand oamenii raman fara job si pe deasupra mai au si rate, multi vor incerca sa vanda (din proprie initiativa sau banca le va vinde casa). Cand vom avea asemenea situatii, pretul va scade brusc.

In regiunile monoindustriale, de exemplu, in orasele unde mergea bine (inca) fabrica centrala, acum, daca se vor face disponibilizari, majoritatea caselor luate cu credit in ultimii 2 ani de zile sunt vizate. Si se va intampla ca in State, cand cu criza sub-prime, cand cartiere intregi au fost scoase la vanzare instantaneu de banci, pentru recupararea datoriilor. Acest lucru va determina adevarata cadere imobiliara.

Evident, nu va fi peste tot la fel. Dar atunci cand panica face sa ajunga cutitul la osul romanului, acesta va incerca sa vanda. Si daca piata e blocata cum e acum, si tu vrei sa lichidezi musai un imobil, trebuie sa il dai la super oferta. Si daca 50% din vecinii tai sunt in aceiasi situatie cu tine, atunci preturile tind catre zero.

Va mai aduceti aminte perioadele cand in Valea Jiului cumparai un apartament pe 2 baxuri de bere? Sau cu 3000 eur un bloc de locuinte?

Cerere si oferta. Si panica poate face sa scada preturile mult mai repede decat face lacomia sa creasca 🙂

Vorba lui Dan Mateescu, unul din cei mai destepti oameni pe care ii stiu: totul e sa ai cash in ziua de azi.

Cel mai bun moment de a cumpara imobiliare este cand panica va fi la punctul de maxim 🙂

Bafta tuturor

Comentarii»

1. CO2 SOLID - decembrie 22, 2008

Ne aşteaptă o perioadă mizerabilă. Lungă şi mizerabilă. Pentru a minimiza piederile şi a aştepta trecerea furtunei, cred că soluţia ar fi să-ţi ţii investiţiile închiriate. Că şi aşa mulţi vor rămâne fără…

2. geea - decembrie 25, 2008

Problema e cum sa-ti dai seama cand e punctul ala de maxim al panicii. 🙂

3. cferseta - decembrie 26, 2008

@ce2solid – mersi – incerc

@geea – maximul panicii va fii cand somajul va fi la maxim si pro tv va arata destule povesti lacrimogene cu familii cu probleme ca si-au luat frigider cu 40%dae


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: