jump to navigation

Iobagii moderni, partea II decembrie 18, 2008

Posted by cferseta in diverse.
Tags: , , , ,
trackback

Iobagii moderni, partea I

Noi Romanii suntem niste iobagi intr-o masura mult mai mare decat alte tari cu care ne comparam. Se vede asta din deficitul de cont curent. Se vede din faptul ca importam TOT si nu mai producem nimic (sau aproape nimic).

Uitati-va in jurul vostru. 99% este importat. Monitorul, tastatura, unitatea, paharul, sucul din pahar, telefonul, dvd-urile, pixurile, caietele, imprimanta, vopseaua de pe pereti, scaunul pe care stau, masa la care scriu, globurile de craciun, cutiile in care sunt globurile de craciun, bradul, jucariile lui fimiu, televizorul, plantele de apartament, hainele pe care le port, lumanarile, banda adeziva, capsatorul, bibliorafturile, mobila de la ikea, lacul de parchet, intrerupatoarele, covorul, suzeta lui matei, banii (sunt fabricati in Canada parca), …. A, berea este locala :). Dar nu bag mana in foc ca ambalajul sau hameiul folosit nu este de import.

 Deci toti banii mei s-au dus catre alte tari. Nimic nu a intrat in Romania (cu exceptia TVA-ului perceput de stat), care mare parte din el, prin prisma bugetelor de stat se duce tot pe importuri (statul ia tva-ul, da salarii la bugetari care cumpara din import, evident)

Deci eu sunt iobag pentru toate celelalte tari, mai putin pentru romania. Criza asta o sa ne loveasca pe noi mult mai mult ca pe straini. Pentru ca strainii au ceva ce noi nu avem – BRANDURI. Care cat de rea ar fi criza, oamenii tot vor achitiona branduri. Acestea pot fi de la branduri de produse pana la branduri de tara. Ungaria, desi este in faliment, a primit o droaie de subventii pentru ca turistii oricum se vor duce sa viziteze budapesta. Ei se pot baza de puterea brandurilor lor sa atraga bani.

Romania ce branduri are? Ma refer la branduri recunoscute la exterior si monetizabile? Dacia, Bitdefender, Softpedia, … Mai stiti voi altele? Si Dacia acum isi inchide portile din lipsa de comenzi. 😦

O sansa pentru noi sa trecem de criza este sa ne facem branduri recunoscute la exterior. Sa ii facem pe ceilalti iobagii nostrii. Macar sa mai compensam.

Prea mult am facut lohn, care este dependent de cost. Prea mult am exportat DOAR materii prime. Trebuie sa ne gandim cum sa luam bani de la straini. Pentru ca bani de la romani nu prea vor fi in perioada urmatoare.

Later edit. Cum scot romanii bani?
– vanzandu-si munca, orele din viata: ori ca este lohn, ori ca pleaca afara la muncit si trimit banii in tara, ori ca se angajeaza la patron aici
– vanzandu-si resursele naturale: cherestea, petrolul, uraniul, …

Comentarii»

1. Ovidiu Miron - decembrie 18, 2008

In mare ai dreptate.

Totusi, daca la categoria „branduri” includem si oameni, Romania are cateva exemple certe. Si nu ma refer aici doar la Gica Hagi, Nadia Comaneci si Ilie Nastase. Avem nume de scriitori, de oameni de stiinta, de medici.

De noi toti depindem pentru a diminua efectele perioadei de recesiune economica.

2. cferseta - decembrie 18, 2008

Noi dam banii pe branduri ca: mercedes, audi, bmw, zara, nokia, bayer, sony, hitachi, viena, bali, roma, ……………………………………………….. Si noi de pe ce incasam bani? Dacia&co.

Spune-mi cum iti aduc bani tie ca tara brandurile ca hagi, nadia, cioran, etc.? NU iti aduc. Iti aduc doar ceva recunoastere. Atat.

3. Andrei - decembrie 19, 2008

Ne asteapta un 2009 foarte trist ….

4. Flavius - decembrie 20, 2008

Nasol
dar ADEVARAT
Zilele trcute ma gandeam ca am nevoie de o masina pentru firma
eventual ceva cu 7 locuri
Am zis
hai sa vad un Logan si …. si pana la urma o sa cumpar un Fiat
De ce… pentru ca Renault a venit in Romania sa faca o masina pe care sa o vanda cu 12000 de EUR si sa ofere mai nimic.
Pentru ca noi, romanii, nu ne-am invatat valoarea
Stim doar sa ne plangem
De CE
Avem valori dar nu stiuy prin ce magie stau la fundul unui ocean de ignoranta gata sa se scufunde
nu pot decat sa fac apel la ratiune ROMANIA TREZESTETE-TE ! acum pana nu este prea tarziu.
Europenii nu au venit in Romanai sa faca afaceri, au venit sa faca bani
AL-RO Slatina – se va inchide ce ziceti de asta
Trebuie sa le aratam ca se poate
sau, daca vom continua sa dormit
2009 va fi un an de cosmar, un cosmar lung din care ne vom trezi cu greu… daca ne vom mai trezi…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: