jump to navigation

Ipoteza 2009 – oare va fi la moda la romani sa economisesti? octombrie 21, 2008

Posted by cferseta in diverse.
Tags: , , ,
trackback

Am vazut ca multi deja sunt loviti de cresterea dobanzii cu cateva puncte procentuale si de cresterea cursului de schimb.

M-am gandit la urmatoarea ipoteza pentru 2009:

Sa fie la moda pentru romani sa economiseaza si sa inceteze cheltuielile inutile. 🙂

Adica o schimbare cu 180 de grade fata de anii trecuti!

Argumente:
Romanii (ca si toate natiile din lumea asta) se comporta ca o turma. Turmele in general sunt influentate de liderii lor, care behaie cel mai tare. In Romania, cel mai tare behaie canalele media (ma rog, nu sunt liderii in definitia clasica, dar sunt cei mai mari influentatori). Aceste canale media vor baga panica in randul turmei. „E groaznic, va fi recesiune, oamenii vor muri de foame, companiile vor da afara, nu iti vei mai putea plati ratele la credit”. Deja se vad oarece semne de panica.

Panica in general este mult mai puternica ca show-off-ul. Pentru ca afecteaza nivelele de baza ale piramidei lui Maslow. Mai ales daca auzi din mai multe surse, se creeaza asupra ta o presiune sociala sa te conformezi. Vei incepe sa te gandesti de doua ori inainte sa dai banii pe ceva. De exemplu, pe imobiliare acum clar nu are sens sa dai bani. Sa iti faci credit acum? Pentru ce? Sa cumperi imobiliare in scadere? Si sa te loveasca cu 15% dae? Mai bine mai stai.

Romanii isi vor reevalua bugetul si destinatiile de cheltuiala. Probabil ca multi vor renunta la cheltuielile care nu sunt absolut necesare. Mers cu masina la munca (mai ales printr-un Bucuresti blocat), cumparat alimente scumpe, mers cu taxiul, etc.

BNR-ul incearca cu disperare sa micsoreze rata consumului, si bine face. Dar cred ca este suficient sa apara bau-bau-ul recesiunii globale, cateva tari sa intre in faliment (cum a fost islanda si se pregatesc ungaria si ucraina) si romanii sa fie mai atenti la finantele personale.

Momentan pentru majoritatea romanilor, recesiunea si criza globala inseamna un singur lucru: „Se vor scumpi preturile, maica”. Cea ce nu e chiar asa… Dimpotriva. Dar vor fi multe alte efecte negative.

In state exista indicatorul consumatorului. Cum percepe el (optimism sau pesimim) ca evolueaza lucrurile. Daca e optimism, va fi mana larga. Daca e pesimism, va strange cureaua. In america e pesimism. De aceea a dat si guvernul acum 2-3 luni acele bonuri de 600 usd, ca creasca consumul. O mica intarziere in fata recesiunii.

Da, asteptam sa vedem daca asa va fi.:)

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: