jump to navigation

De ce cred ca la anul va fi criza economica in Romania octombrie 6, 2008

Posted by cferseta in diverse, imobiliare.
Tags: ,
trackback

Cand scriu aceste randuri, tocmai au trecut cateva zile de la aprobarea planului de bailout cu 700B usd. Lumea nu a reactionat asa cum s-au asteptat promotorii planului, Dow Jones si Nasdaq au continuat sa coboare si apele sunt tulburi.

Pe de alta parte, persoanele influente din finantele romanesti acum cateva luni previzionau pentru 2009 o crestere de 6% a PIB-ului. Acum au ajuns cu previziunile la 3%.

Eu am mai zis ca sunt pesimist pentru 2009, dar acum mai dezvolt inca o data. Deci, de ce cred ca va fi criza:

– vor fi mult mai putini bani pe piata. Va fi an postelectorat, investitiile in infrastructura vor fi minime.

– la anul va trebui sa contribuim pentru prima data la bugetul ue.

– multe state, mai ales din UE, anunta pe rand ca intra in recesiune: Irlanda, Franta, se pregatesc altele…

– criza financiara globala este la inceput. Cu 700B nu se face primavara. Se vor face restructurari la toate nivelele, atat de business, financiar, cat si la nivel de personal. Toate marile companii vor trage banii din romania si ii vor directiona catre sediul central. Acest lucru va pune presiune pe cursul valutar.

– Pe de alta parte, romanii capsunari nu vor mai trimit asa de multi bani in tara. Cei care s-au mutat in italia/spania cu toata familia oricum nu mai au cui sa trimita, iar ceilalti, care nu isi mai gasesc de lucru se vor intoarce aici.

– cei care au luat credite in valuta, vor avea probleme din doua parti: aprecierea eur + cresterea dobanzii de referinte. Multi vor intra in incapacitate de plata, iar bancile nu vor putea sa vanda foarte usor activele respective, piata fiind blocata. (pentru asta merita un post separat)

– BNR-ul va limita in continuare creditarea, si bine face. Astfel, cei care vor mai avea bani de investit in imobiliare, vor fi doar cei disperati care sunt impinsi de la spate de neveste sa isi cumpere casa. Banii pentru specula nu mai sunt demult disponibili, pentru ca ce specula este aia in care bagi banii in produse nevandabile si supra-apreciate, precum terenurile? Vanzatorii (mai ales cei care au cumparat la maximul) nu vor vinde, ca sa nu iasa in pierdere. Cumparatorii (cei putini care mai au bani sau acces la credite) vor astepta sa ajunga la minim preturile. Atunci oamenii vor sta cu chirie, si automat chiriile vor creste. Piata e blocata si va ramane asa multa vreme. Cei care viseaza la revenirea preturilor la maximele atinse acum 9 luni viseaza.

– momentan, toate cresterea economica pe care guvernul o raporteaza cu atata veselie vine din doua surse toxice: creditare + investitii de stat. Romania nu mai exporta nimic, in afara de Dacii si materii prime, dar in schimb importa tot. Asa cum am mai zis, si eu si altii mai destepti ca mine, nu este sustenabil. La un moment dat (2009, dupa parerea mea) se va dezumfla balonul. Banii vor fi mult mai greu de obtinut, vom avea multe falimente in Romania, angajatii vor deveni mai cuminti cu cresterile salariale.

Statistic vorbind, oricat de mult am avea de recuperat, totul are un sfarsit. Economia este ciclica si se reseteaza periodic, pentru a corecta aberatiile care apar. Si noi venim dupa un lung sir de ani in care am avut crestere economica.

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: