jump to navigation

Cum va arata lumea in anul 2018 – 100 de previziuni personale august 4, 2008

Posted by cferseta in diverse, imobiliare, internet, locuri de munca, mobile, neogen.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Atentie, post lung!

Cum va arata lumea in zece ani? in 2018? Am facut un mic exercitiu de imaginatie. (De multe ori ziceam: daca as fi prevazut ca imobiliarele ar fi crescut asa acum zece ani, cat de bine ar fi fost ;))

Cele 100 de previziuni nu fac parte toate din aceiasi „radiografie”. Adica nu previzionez ca toate se vor intampla peste 10 ani. Sunt foarte multe „blocuri decizionale” sau „puncte de inflexiune” care se pot intampla, astfel incat cele 100 de previziuni sunt adunate din posibile viitoruri. De exemplu, daca ne loveste un meteorit, nu cred ca mai trebuie sa ne facem probleme cu rata inflatiei.

Deci, sa incep:

1. munca de acasa va fi mult mai intalnita. Jumate din programatori, multi din expertii din toate domeniile vor prefera sa lucreze in acest fel, pentru ca va fi mai ieftin (transport, OPEX mai mic), vor putea lucra la mult mai multe proiecte simultan, nu mai trebuie sa iasa prin poluare, pot sta mai mult cu familia,…

2. munca „project based” va lua amploare. Intr-o lume in care lupta pentru eficienta va fi din ce in ce mai dramatica, fiecare ora pierduta se traduce in scaderea competivitatii. De aceea, outsorce-area proiectelor si functiunilor non-esentiale din firma va continua. Multi din experti vor deveni liberi profesionisti. Majoritatea pentru ca vor si este in interesul lor – vor putea sa castige mult mai multi bani si nu vor avea un sef cicalitor pe cap.

3. Piata fortei de munca se va acutiza peste tot: in statele civilizate si batrane – populatia creste si devine „sustinuta”, iar statele producatoare de natalitate, dar cu educatia la pamant, vor continua sa exporte forta de munca necalificata si disperata in zonele cu bani

4. Sistemele de pensii de stat vor scartai din incheieturi in toata lumea. E posibil ca unele deja sa cada. Daca acest lucru se intampla, va fi unul din marile socuri sociale, care vor schimba lumea asa cum o stim

5. Terorismul va fi in continuare bau-bau-ul societatii civilizate, care va motiva oamenii sa voteze cum trebuie si sa aloce sume uriase la cei care sunt in business-ul anti-terorism: companiile care produc echipamente militare vor castiga mult pe bursa.

6. Osama bin Laden va fi prins, dar din pacate, se va sinucide pana la audieri.

7. Masinile cu combustie interna devin o raritate. La un pret per baril de 400 usd, din milioanele de masini energofage care exista azi, majoritatea vor f trase pe dreapta.

8. Inflatia atat in zona eur, usd si zona asiei se va mari, in principal datorita costurilor de energie, care vor influenta direct sau indirect totul. Astfel se va intra intr-un cerc vicios greu de controlat.

9. valoarea banilor de azi se va reduce la jumatate in zece ani. Daca vorbim de eur, o inflatie de 5% pe an. Daca vorbim de RON, cu o inflatie medie de 8%, timp de zece ani, un RON 2018 va avea 40% din valoarea unui RON 2008.

10. vom avea in sfarsit avertismente clare si studii medicale pentru cat de nocive sunt telefoanele mobile asupra sanatatii. A durat 200 de ani pentru tutun, cred ca pentru telefoane mobile o sa ne miscam mai repede 🙂

11. Emisiile de CO2 in atmosfera NU vor scade. In conditii de populatie marita, resurse reduse si costuri marite, debuseul va fi mediul garantat.

12. Daca petrolul va fi atat de scump, surse alternative de energie vor fi folosite in compensatie: cele mai facile: padurile. Despaduririle vor continua in ritm si mai rapid. Foamea este cel mai important motiv ca mediul sa sufere.

13. Tratatele de protejare a Antarcticii vor fi incalcate. Marile puteri se vor grabi sa formeze un comitet care sa acorde drepturi pentru forari de petrol in conditii de „protejare a naturii”. Felia va fi impartita rapid si guvernele se vor grabi sa scoata tot ce se poate scoate

14. Energia eoliana va fi folosita pe scara larga de toate natiunile mai dezvoltate: actiunile Siemens vor creste

15. Se vor intensifica eforturile pentru castigarea jackpotului energetic: fuziune nucleara. Pun pariu ca tot marii producatori de petrol fac acum cercetari in aceasta privinta.

16. Religia va castiga mai multi adepti. Mai ales in zonele geografice unde situatia economica nu este buna. Intotdeauna saracia a fost asociata cu religia. Sectele se vor inmulti deasemenea.

17. Orasele mari vor deveni si mai mari. In conditii de restriste, efectul de aglomerare umana va creste. Chiar si Bucurestiul, care este capitala cel mai dens populata din Europa, va creste si mai mult.

18. Moda mancatului sanatos va fi si mai la moda. Intr-o lume mai poluata, mai aglomerata si mai stresanta , alimentatia va fi mai importanta ca niciodata.

19. Multe firme din domeniul Pharma vor creste enorm. Mai ales in conditiile imbatranirii populatiei si a cresterii agresiunilor la sanatatea oamenilor. Si mai ales in conditiile existentei unor patente noi descoperite pentru produse care rezolva probleme de sanatate vechi.

20. Un nou bau-bau va apare, care sa creasca frica si determinarea populatiei sa dea banii pe lucruri de care nu are nevoie: ori ca e protectia lupta impotriva extraterestrilor, a epidemiilor globalizabile (gen SARS). Deasemenea frica ajuta la controlul populatiei. Bau-bau este un instrument foarte util din acest punct de vedere.

21. Tranzactiile pe Internet vor creste enorm. Probabil un 30% din total tranzactii se vor face online, datorita eficientei mediului.

22. Datorita usurintei furtului banilor pe web, crima organizata va intra mult mai mult in acest business.

23. Sistemele de lucru colaborative vor fi omniprezente. Relationarea va fi catalizatorul afacerilor, verificarea noilor parteneri de afaceri fiind mult mai transparenta si mai facila. O greseala facuta va pata pentru totdeauna profilul omului. Seriozitatea va creste datorita acestei transparente. Daca un client va fi nesatisfacut de prestatia ta, vei fi stigmatizat. Retelele sociale vor fi omniprezente.

24. Realitatile virtuale vor fi omniprezente. Acum barierele de intrare in Second Life sunt prea mari ca sa atinga o masa critica, relevanta la nivel global.

25. Dezastrele vor fi ceva obisnuit. Sutele de mii de morti vor deveni aspecte periodice ale vietii noastre: uragane, cutremure, inundatii, alunecari de teren. Aglomerarile urbane cresc riscul de dezastre

26. Vom vedea prima/a doua generatie de emo-followers. Atunci se vor chema altfel. Dar si ei vor fi o generatie „anti”

27. Lumea va fi o lume urmarita: senzorii vor fi omniprezenti, urmarirea comunicarii electronice ceva stiut si acceptat prin simulacrul de libertate.

28. Educatia in Romania se va imparti in doua: proasta, de stat si buna, particulara. Cei cu bani isi vor putea educa bine copii. Restul nu.

29. Mult mai multe conflicte: interetnice, pentru resurse, pentru bani.

30. In metrou in Bucuresti vom vedea multe Breitling-uri la incheieturile oamenilor. Se va ajunge ca in Londra, ca metroul sa fie singura modalitate de transport suportabila in Bucuresti. Si cei cu bani vor apela la acest mod de a calatori in/de la birou.

31. Totul va fi conectat intr-o mare retea. Telefoanele mobile, masinile, toate computerele, alarmele anti-incendiu, frigiderele, baby-talk-urile, televizioarele – toate vor fi conectate la net.

32. Incidenta cancerului de piele va fi de x ori mai mare

33. Presa va fi majoritara online. Cea old-school, pe hartie se va restrange, dar nu va dispare.

34. Controlul asupra hard-discurilor noastre de catre guvern si alte institutii abilitate va fi mult mai vizibil si mai puternic.

35. Fenomenele meteo vor fi mult mai distructive: furtuni, secete, etc.

36. Se vor gasi tratamentele la multe boli cronice

37. Calculatoarele nu vor mai avea hard-discuri clasice, ci memorii flash

38. Trendsetterii vor avea cipuri implantate in corp pentru plati, identificare biometrica – urmasii RFID-urilor

39. Eficienta muncii va fi cu 50% mai ridicata ca acum.

40. O calatorie in spatiul cosmic timp de o zi, de la 20 milioane usd, cat e acum, o sa scada la 100,000 usd. Care sunt echivalenti 50,000 usd actuali. Agentiile de turism vor vinde astfel de iesiri. Va fi la moda sa zbori in outerspace 🙂

41. Neogen va fi in top 100 companii din Romania

42. O sa fie un lucru normal sa vezi oameni batrani angajati peste tot.

43. Rata de defrisare a padurilor va creste

44. Basescu devine un fel de Iliescu – presedinte de onoare PD- X

45. Internet Banking va fi folosit de mai multe lume ca mersul la ghiseu, din considerente de comoditate si cost

46. Industriile care nu depind in mod direct de combustibil vor avea crestere: vezi google, care de acum isi securizeaza sursele de enegie alternative precum si conexiunile de date intre continente

47. Unele fonduri de pensii private cu ramificatii globale o sa fie in apropierea falimentului. Tensiunea clientilor lor va atinge cote ridicate

48. E posibil sa redevina la moda casatoria.

49. HIV-Sida decimeaza populatia africana, mai ales din zona sub-sahariana. Lucrul acesta se intampla si acum, la nivel de contaminari. In zece ani va fi si mai rau.

50. O sa se faca laptopul care sa reziste 24h bateria

51. Pe net, sistemele de affiliati o sa castige sume uriase.

52. Antibioticele vor fi din ce in ce mai puternice dar si rezistenta agentilor patogeni va fi din ce in ce mai mare

53. Inteligenta Artificiala va fi foarte aproape sa fie obtinuta. Scenariul din Terminator incepe sa fie din ce in ce mai probabil.

54. Marketingul prin CRM si Sisteme Informatice de Marketing va fi unul la ordinea zilei.

55. In sfarsit va fi la moda haina vopsea. Adica stai dezbracat, cu niste dungi de vopsea aplicata pe corp, aka haine. 😛

56. Celulele stem vor avea si aplicabilitate in medicina clasica, nu doar cea experimentala

57. In medicina robotica va fi una din specializari: protezarea cu membre robotice va fi una normala

58. Prima clona umana aratata publicului va implini deja cativa anisori

59. Nanotehnologia va trece de la stadiul de molecule la nano-masinarii mai complexe

60. lumea va fi mai conectata, dar totodata mai singura. Aglomerarile urbane din ce in ce mai mari vor avea repercursiuni asupra psihicului orasenilor. Din ce in ce mai multi oameni nu vor mai iesi din orase.

61. Idea de blogger se va disipa. Majoritatea oamenilor care vor avea fiecare identitatea lor online folosibila peste tot vor avea legata de aceasta si noianul de referinte, pareri, frustrari online, sugestii, comentarii. Sharuirea dintre experiente va fi mult mai comuna decat o vedem acum. Unii oameni vor avea in continuare parerile mai influente decat altii, cum e si normal

62. Aglomerarea informationala va fi mult peste cea ce acum consideram suportabil. O varianta de aglomerare ca in Japonia zilelor noastre, multiplicat de cateva ori.

63. Spam-ul capata conotatii mult mai agresive. Informatia fiind publica, profilingul oamenilor fiind usor de facut, targetarea prin spam va fi mult mai profitabila, dar si mai periculoasa

64. Sexul online va capata noi valente – Cine a vazut demolatorul stie despre ce vorbesc: 2 casti puse pe cap, niste senzori, niste stimuli nervosi si poti sa faci sex la distanta. Un simulacru suficient cat sa devina la moda.

65. Notiunea de farse virtuale va fi de 10x mai extinsa ca acum. Sa te dai drept userul X, sa ii schimbi datele de pe cipul de pe brat ca sa nu il mai primeasca in bar, sa setezi scannerul de la casele de marcat sa taxeze totul de 3 ori, sa virusezi masinile, sa intri pe telefonul cuiva remote, ca sa trimiti mesaje live la toata agenda cu mesaje porcoase, etc.

66. Cred ca se va reusi maparea completa a creierului uman, ca sa sa stie exact ce neuron ce face

67. Imbunatatirea genetica a viitorilor copii va fi mult mai acceptata decat acum. Eliminarea genelor cu probleme, care pot da defecte sau calitati normale, pentru a le inlocui cu gene imbunatatite. Toti parintii (cu bani) vor vrea ca progeniturile lor sa fie cat mai bune, cat mai sportive, sa traiasca cat mai mult. Si vor fi dispusi sa plateasca pentru asta. Tu nu ai fi?

68. Religia musulmana va ajunge religia dominanta. Celelalte religii, care sunt mai putin „virale”, vor cunoaste o stagnare.

69. Anticipez ca in zece ani de zile, este o probabilitate destul de mare ca se va gasi un nebun terorist care sa arunce in aer un oras intreg, cu milioane de morti. Daca acest lucru se intampla, repercursiunile vor fi enorme la nivelul intregii lumi: economic, social, politic, demografic. Pentru acest scenariu ar trebui inca o suta de previziuni relationate.

70. Masinile vor fi conectate la Internet – Mai ales cele noi. Porturi de conectare pentru dispozitive de memorii externe deja sunt disponibile.

71. Decalajul bogati – saraci se va adanci. Atat intre tari, dar si in interiorul fiecarei tari

72. Gradul de insecuritate interna va creste enorm in unele tari. Animalele numite oameni se comporta salbatic si violent in mod previzibil cand status quo-ul poate sa fie contestat usor. Si cu o arma in mana, acesta devine foarte usor maleabil.

73. In continuare, puterea si banii vor atrage si vor consolida conducerile. Fie ca ele se numesc „statul de drept”, „Junta militara”, „mafie”, „grupuri de interese”, „organizatii secrete”

74. Romania va avea euro adoptat ca moneda nationala (cu putin noroc)

75. Imobiliarele din Romania vor fi duble ca valoare nominala, fata de 2008. Totusi, valoarea reala va fi mai mica, prin devalorizarea monedei (EUR si RON)

76. Campionatul Mondial de Fotbal din 2018 va fi vazut de mai multi oameni pe Internet decat prin cablul clasic. Remember, am zis ca oricum Internetul va conecta inclusiv televizoarele.

77. Apropo de televizoare. Vor fi la moda nepotii plasmelor/LCD-urilor: ecranele foaie, mega-super-hiper-HD

78. „Made in China” va deveni in 20 de ani cea ce acum este „Made in Japan”. Si „Made in india” ii va lua locul. Istoria asa o arata.

79. Vor mai apare inca 5 sporturi extreme, care de care mai interesante.

80. Afectiunile oculare vor afecta de cateva ori mai multe lume ca in prezent. Motivul: prea multe ecrane in jurul nostru: monitoare, telefoane, televizoare, ziare electronice, lcd-uri, etc

81. Copii nascuti acum, peste 10 ani vor fi mult mai mari decat generatiile precedente. Hrana super-consistenta ii face sa se dezvolte mult mai bine decat ceilalti.

82. Se va skia mult mai putin, la altitudini mai mari, pe perioade mai scurte. Temperatura va creste, zapezile vor fi mai putine.

83. In Romania nu se va mai invata asa de mult pentru diploma, ci pentru know-how-ul acumulat.

84. Multi milionari in eur vor fi din online.

85. Romanii vor fi iar entuziasmati de un tip de Caritas-FNI-Bingo-Imobiliare. Niciodata nu ne invatam minte si alegem calea care pare mai usoara.

86. Din romanii care au plecat in strainatate, marea majoritate nu se mai intorc. Populatia Romaniei ramasa in tara este intre 15-18 milioane. Si nici nu mai primit bani de afara in aceleasi cantitati, cea ce iara va adanci deficitul de cont curent.

87. Multe din constructiile din Romania ating (si depasesc) varsta de 60 de ani. Durata de viata/ de amortizare redusa determina un alt soc pe piata apartamentelor vechi. Daca intre timp va fi si un cutremur cu magnitudinea de 5-6 minim, socului imobiliar al zonei vechi va fi mai rapid. Toata zona imobiliara este emotionala. E normal sa raspunda cu amplitudini mai mari decat ar fi normal.

88. Apare si devine comerciala televiziunea 3D.

89. In oltenia si banat se planteaza portocali. Clima devenind mai calda si mai secetoasa, incep sa se preteze si la noi specii care pana de curand nu erau posibil de plantat.

90. Productia de energie electrica pe cale nucleara la nivel global se dubleaza.

91. In Romania la fi la moda sa fii eco-friendly: sa mergi cu bicicleta, sa folosesti automobile ecologice. Va fi cool sa faci parte din trend. Macar asa… 🙂

92. Pana in 2018 vor mai fi 20 de meteoriti care vor ameninta pamantul (conform ce o sa ne zica tabloide precum Libertatea).

93. Va scade „perioada de ucenicie”. Timp de sute de ani, ucenicul statea zeci de ani pe langa maestru/invatator, ca sa acumuleze cunostinte. Deja acum, in 2008, profesorii si programele de invatamant sunt depasite. Peste 10 ani, trendul se va pastra – copii se vor emancipa mult mai repede decat cei de acum. Deja din generala vor stii mai mult ca cei din liceu sau cei din facultate. Networkul isi arata beneficiile la acumulare de cunostinte si experienta.

94. Se vor face progrese importante in maparea conexiunilor neuronale ale oamenilor – salvarea constiintei in mediu virtual va incepe sa devina o posibilitate. Acest lucru va deschide posibilitati nebanuite, atat la IA, la dezvoltarea IT-ului.

95. Piata valorilor mobiliare din Romania va fi mult mai dezvoltata, noi instrumente fiind utilizate. Interactiunea cu bursele din celelalte piete mult mai mare.

96. China va deveni principalul jucator, candidat impotriva USA pentru suprematie economica mondiala

97. Urmasul lui Blue-Ray va fi detronat de alt format de stocare date, mult mai eficient.

98. Putin va fi inca omul cel mai puternic de la Kremlin (asta daca nu e o lovitura de stat)

99. Costurile in crestere vor determina populatia sa isi revizuiasca politicile de secol 20 de consumerism accentuat. Noi modele de crestere economica vor fi tatonate ca fiind cele probabile de implementat in perioada urmatoare

100. Prostia umana va ramane la fel.

Gata, am reusit sa scot 100. Sper sa nimeresc cat mai multe dintre cele pozitive.

Comentarii»

1. Tavi Mocanu - august 5, 2008

Misto, misto. Prinde si ft bine la consumatorii de bloguri ;). Probabil ca va da nastere si multor discutii 😉

Comentarii sunt prea multe de facut.. Si bune si rele.. sper ca voi avea timp sa mai intru 🙂
Unul din cele mai penale: Doar 5 sporturi extreme mai apar?? :DDD

2. cferseta - august 5, 2008

e cam lung, cei drept. Dar m-am fortat sa ating 100, ca sa imi disciplinez gandirea.

Sper sa il citeasca pana la capat mai mult de 10% din cei care dau click pe el. Altfel, o sa fac posturi de 2 cuvinte, usor de digerat.

3. Calin - august 7, 2008

Multe previziuni, desi nu mi se par niste previziuni foarte indepartate… ci doar niste previziuni logice, bazate pe realitatea de acum.

Nu e „mind blowing” dar e revelator postul.

Mult succes !

4. did - august 21, 2008

ah, nu e lung, aveam rabdare sa citesc si 1000.

si nu putem decat sa ne resemnam? 😀

5. Marce - septembrie 16, 2008

salut,
cred ca in capul tau sunt multe plusuri (felicitari te gandesiti pe viitor), dar cum spune contabilul:” unde exista plus sigur exista si minus”

MOTTO:
„CE NUSTI NU TE POATE DUREA”

6. theodor - septembrie 29, 2008

doar maxim 20 de previziuni sunt adevarate,restul cred ca esti putin euforic!restul de 80 su nunt adevarate!de ce,pentru ca timpul e prea scurt!poate in 2050 da!

7. cferseta - septembrie 29, 2008

@theodor – Multumesc pentru comentariu.

asa o fi, cum zici tu…

imi place cat de categoric esti. „Nu e adevarat ca in 2018 se va intampla x”. Se pare ca ori detii adevarul absolut sau ai un glob de cristal mai bun ca al meu…. 🙂 De ce esti asa de sigur ca NU se va intampla ceva anume? Poate daca ai fi zis ca NU CREZI ca se va intampla, ar fi fost altfel. Dar daca esti asa de sigur, mi-ar place sa imi imbunatatesc si eu capabilitatile de mama omida 🙂

8. Ce-am prevazut si ce s-a realizat « CFerseta’s Blog - noiembrie 10, 2008

[…] Sunt curios cum vor fi cele 100 de previziuni din 2018 […]

9. windman - aprilie 15, 2009

Foarte tare.

10. Dr. Victor Stanculescu - februarie 8, 2010

1. BRAVO – Felicitari MAESTRE, IMI PLACE „GLANDA GANDIRII D-TALE”:

2. Tema este interesanta. Eu sunt specialist in stiintele de granita ale fotbalului si conduc un forum educational – Asociatia Antrenorilor fara Frontiere. In buletinul nr. 7, din 7 Februarie,/2010 am scris un studiu (care se continua in 10 numere) in legatura cu PRIORITATILE ACTIVITATII UNUI ANTRENOR pentru 3 campionate mondiale x 4 ani = 12 ani, si sigur, inauntru fiecarui ciclu de 4-3-2-1 ANI, prevederi aplicate insa la sport/fotbal;

3. Futurologia este in conceptul activtiatii sportive:
2.1. O arta = de-a prevedea interdinamica lucrurilor si vietii;
2.2. O stiinta = care are la baza calculele de buna cuviinta-normale si sigur are si calcule sophisticate, matematice-statistice;
2.4. O Strategie = care are variate pe care poti sa prevezi solutii & programe apropiate de realitate.

4. Parafrazand relatia trecut-prezent – viitor si jucandu-ne cu acesti termini in formule de success:
1.1. De obicei, trecutul + prezentul = ne ajuta sa prevedem viitorului;
1.2. Exista si o alta formula: Trecutul poate stabilii directiile Viitorului, dar manipulate de Prezent; si
1.3. In sfarsit, ca o speranta; Prezentul este in final, o stare care in acelas timp are: Trecutul-Prezent care stabileste si formeaza Prezentul-Viitor. Este un joc al strategiilor victoriei.

Multumesc si cred ca am deja cateva sugestii de imbunatatirea sistemului pentru sport, pentru care va multumesc sincer.

Din Chicago,
Dr. Victor Stanculescu
Fondatorul Asociatiei Antrenorilor de Fotbal Fara Frontiere;
Victor@SoccerAcademyOfAmerica.com

11. gheorghe - noiembrie 20, 2010

esti bland omule!

cferseta - noiembrie 21, 2010

deh, futurologia nu e o stiinta exacta 🙂

Marian Dumitru (@mariandumitru) - septembrie 25, 2012

asa este! cferseta

12. Gabriel Ursan - septembrie 25, 2012

Foarte bun articol! L-am citit cu atenţie până la capăt şi ai dreptate, unele din aspectele menţionate de tine deja s-au adeverit în 2012.

13. Marian Dumitru - septembrie 25, 2012

sa nu crezi ca e ceva intamplator sau de nedorit de “cei mari”… doar noi plangem dupa asta… ei scapa de surplusul de populatie “curat”, nu prin razboaie… Inflatia atat in zona eur, usd si zona asiei se va mari, in principal datorita costurilor de energie, care vor influenta direct sau indirect totul. Astfel se va intra intr-un cerc vicios greu de controlat.

14. Alin - septembrie 28, 2012

E bine sa gandesti in viitor! Din aceste previziuni nu cred ca ai 10 care sa fie pozitive. Deci te rog sa iti folosesti mai mult latura pozitiva.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: