jump to navigation

De ce sunt impotriva sindicatelor si a grevelor martie 28, 2008

Posted by cferseta in locuri de munca.
Tags: , , , , , ,
trackback

Vad ca diverse sindicate de la firme private fac greva. Dacia, Galatiul, etc. Comunistii.

Fratilor, nu va obliga nimeni sa lucrati acolo. Nu va convin conditiile? Plecati! Suntem intr-o tara libera. Orice firma are interesul primordial in ACTIONARI. Nu in angajati, nu clienti, nu statul. Actionarii trebuie sa primeasca un procent cat mai mare din cifra de afaceri.

Asta inseamna costuri cat mai mici. Inclusiv salariale. Exista in toate astea un echilibru. Dar managerul care da salarii mai mari doar ca sa fie angajatul fericit, fara sa coreleze cu productivitatea e un manager prost. De fapt, chiar daca productivitatea creste cu x%, nu inseamna ca si salariile/bonusurile trebuie sa creasca tot cu x%. Trebuie sa creasca cu mai putin. Pentru ca actionarii trebuie sa beneficieze cel mai mult de crestere.

Si zoso a atins acest subiect aici

Comentarii»

1. dacia bonus » zoso's blog - martie 28, 2008

[…] oameni pe tema asta: Noro, Add, […]

2. underhill - martie 28, 2008

la adapostul acestei filosofii enuntata de sustinatorii liberalismului (deci ai patronilor) si inghitita fara probleme de o gramada de lume, companiile din romania exploateaza – da, exploateaza – angajatii, cu multe ore de munca si salarii ingrozitor de mici.

delocalizarea marilor afaceri din vest catre est este benefica intr-o oarecare masura romaniei. dar asta nu trebuie sa se faca numai pe cheltuiala angajatului de rand, nevoit sa primeasca un salariu de 5 ori mai mic decat in occident.

practic, ceea ce spui tu este ca angajatii nu au niciun drept. iar daca isi cer drepturile, atunci sunt niste comunisti!?! sa inteleg ca in capitalism e absolut ok sa exploatezi angajatii? si ca esti de acord cu asta?

p.s. am incercat sa citesc ce scrie zoso, dar am zarit pasajul despre tibet si m-am lasat pagubas. pare un tip inteligent, dar cand vrea sa faca analize pe teme despre care nu are habar, o da cu bata in balta.

3. cferseta - martie 28, 2008

Multumesc pentru comentariu.

Ce zic eu este ca avem o piata, care actioneaza dupa legea cererii si a ofertei. In functie de situatia economica, de cat de multi sunt de o parte sau de alta a balantei se determina variabilele: salariile, gradul de ocupare a locurilor de munca, rata somajului, etc.

„exploatarea oamenilor” de catre „patronii rai” este o afirmatie comunista. Fiecare parte au propriile interese, si fiecare parte va incerca sa traga cat mai mult pe partea ei. Tu vei incerca sa ai un salariu cat mai mare iar angajatorul va incerca sa iti dea cel mai mic salariu pentru care o sa performezi in conditii optime. la intersectia dintre cerere si oferta apare salariul existent.

Eu sunt de acord cu „Exploatarea oamenilor”!

Pentru ca oamenii sunt resurse. Ca banii, hardware-ul, materiile prime, business intelligence, etc. Este in interesul oamenilor de afaceri sa exploateze oamenii. Daca te uiti la oamenii de afaceri care rezista in afaceri mai mult de un an ai sa vezi ca sunt niste „exploatatori”. Nu-si permit sa fie altfel. Daca esti „bun la suflet” si dai salarii mai mari decat optimul, iti cresti sansele sa dai faliment. Simplu. Si atunci ca antreprenor preferi sa fi injurat, dar sa ai o afacere functionala. La fel si la nivel mare.

Nu este relevant ca salariul este de 5x mai mic ca in occident. Poate sa fie si de 5000x mai mic. Antreprenorul trebuie sa manageruiasca resursele existente. Si automat tinde catre optimizare. Cea ce inseamna outsorce.

Si daca „oamenii isi cer drepturile”, orice om de business isi face calculele. Cat ma costa sa merg in china? Sau ucraina? Ca acolo o sa mai am cativa ani de liniste pana „isi cer si aia drepturile”. Si cum firmele trebuie sa fie competitive, vor face pasul. Sau vor muri. Cum mor o gramada.

4. Marusha - martie 29, 2008

Ce nu inteleg eu a alt aspect. De ce sindicalistii isi pierd timpul in fata institutiilor statului, in loc sa `piarda` timpul eficient la masa negocierilor, cu argumente solide, fata in fata cu reprezentantii companiei de la care ei doresc ceva. Ce sa faca primarul? Sa negocieze el pentru ei? Asta nu inteleg.
Iar la partea cu salariile de x ori mai mici ca in occident, e o parazit din mintea celor care doresc multi bani, daca se poate muncind cat mai putin. In momentul in care noi o sa avem economia occidentala sau aproape de nivelul ei, putem emite pretentii, dar pana atunci, sa ne vedem de munca, sa ne specializam, sa crestem.

5. zugu - martie 29, 2008

Si ca sa impac pe toata lumea, e timpul sa trag urmatoarea comcluzie: patronatul si sindicatul vor ajunge sau nu la o intelegere. E treaba angajatilor cat cer, e treaba patronatului cat da. Unde nu se va ajunge la o intelegere se desface contractul de munca, pentru ca e clar ca nu poate exista o relatie sanatoasa, benefica atat angajatului cat si angajatorului.

Bineinteles, asta nu scuza cererile angajatilor aflate peste ceea ce legea permite sa fie cerut, in cazul in care aceste cereri exista. Sindicatul a dat in judecata, justitia va da dreptate cui are. Plus ca poate fi si asta o tactica de purtare a conflictului, este foarte posibil ca daca pana la solutionarea cazului in justitie se ajunge la o intelegere, actiunea patronatului sa fie retrasa.

Sincer sa fiu eu nu vad aici nici o problema. E un conflict de munca si se va rezolva intr-un fel sau altul.

Sindicatele sunt necesare. Daca patronatului Dacia nu ii convine, trebuia sa se gandeasca la riscul de expunere la conflicte de munca – presupun ca au studiat legislatia romana in materie inainte sa deschida afacerea aici. Daca nu au facut-o, e problema lor.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: